Historie vinařství
Na konci 18. Století se Jean de Boüard de Laforest – člen královské ochranky – usídlil v Saint Emilionu. Jeho dcera, Catherine Sophie de Boüard de Laforest, pojala za manžela v roce 1795 Charlese Souffraina de Lavrgne a manželé se usídlili na vinohradě v Mazerat, který byl manželovým vlastnictvím. Začátkem XX. Století zdědil viniční usedlost Maurice de Boüard de Laforest a započal ji rozšiřovat. Hlavně k ní přiřadil, v roce 1920, tříhektarovou ohraničenou parcelu, nesoucí jméno ANGÉLUS. Celou usedlost Monsieur Maurice odkázal svým synům. Jacques a Christian de Boüard de Laforest pokračovali v díle jejich otce a předešlých generací. Usedlost byla klasifikovaná v roce 1954.
Bratři rozšířili vinohrad, který dosáhl rozlohy 20ha v roce 1985. V té době Jacquesův syn Hubert stanul v čele usedlosti a v roce 1987 se k němu přidal jeho bratranec Jean-Bernard Grenié, švagr Christiana. Toho následuje jeho dcera Stéphanie de Boüard-Rivol v roce 2012 a v roce 2016 jeho synovec Thierry Grenié de Boüard.
WEB: www.angelus.com
Vinohrady
Vinohrad o rozloze 39ha se rozkládá v přírodním amfiteátru na svahu i pod jeho svahem, jižně od Saint Emilionu. Zde se v létě koncentrují vyšší teploty, což urychluje zrání hroznů. Půda je přírodně drénovaná svahem. Dobrý poměr vápence a jílu – mezi 8 a 20% - v půdní skladbě, umožňuje pravidelnou alimentaci vinohradu vodou a minerálními složkami. Podložky, na které jsou odrůdy roubovány, jsou dokonale adaptované na terroir a odrůdy jsou vysázené podle půdní skladby: Merlot na svahu (větší obsah jílu) a Cabernet Franc (46% z celkové výsadby) na rovině navazující na svah, kde půdy obsahují písky, vápence a jíly.
Senzorický výraz vína
Na Château Angélus vždy existoval vroucí vztah k odrůdě Cabernet Franc. Proto je zde vysázen na teplých půdách (písčitě vápencové sutě na jílovém podloží), kde mají pravidelný přísun vody. Odrůda Cabernet Franc rodí kvalitní hrozny už od věku dvaceti let. Ale až keře staré 40 let dávají hrozny vskutku jedinečné kvality, samozřejmě při nízkých hektarových výnosech. Vína z hroznů této kvality jen pomalu odhalují jejich senzorický výraz, ale ten je zato velice zajímavý a delikátní. Během jejich školení se barva vína obohacuje a mátové i kořenité aroma fascinuje jemností a elegancí. Taniny jsou pevné, četné, hedvábné a dokonale integrované do harmonického výrazu. Cabernet Franc pozitivně ovlivňuje skvělé vyzrávání nejhodnotnějších vín. Všechna tato specifika přispívají k tvorbě stylu vín Angelus, charakteristického: Opulencí, štědrosti, hedvábnosti – ranost vyzrávání na tomto terroiru – ale také elegancí, ušlechtilostí, ryzostí a svěžestí.