Historie vinařství
Jen tři rodiny se následovaly ve vlastnictví legendárního, určitým způsobem tajuplného zámku a vína – Château Ausone, 1er Grand Cru Classé A. Jeho vznešenost kraluje oblasti Saint Emilion od počátku slávy místních vín.
Od osmého až sedmnáctého století se ve vlastnictví viniční usedlosti vystřídala rodina Lescours, poté Jacques Lesure a jeho dědici, od konce 17. do století devatenáctého rodina Chantonnet-Cantenat a konečně, až do současnosti, rodina Dubois-Chalon-Vauthier, ze stejného rodu.
Ale historie samotného Château Ausone začíná rokem 1770. To, když Jean Cantenat, mistr bednář a výrobce barriques, pojal za manželku Jeanne Chantonnet, dědičku rozsáhlé usedlosti. Rozloha usedlosti se postupně koncentruje kolem zámečku, který si novomanželé nechali vystavět v roce1781.
V dolní části usedlosti, v místě zvaným La Gaffeliere, manželé Cantenat objevili pozůstatky vily z doby Galo-Římské. Od roku 1996, kdy vykoupil podíl rodiny Dubois-Chalon, stal se Alain Vauthier jediným vlastníkem Château Ausone a celé vinařské usedlosti.
Vinohrady
Vinohrad je orientovaný směrem východním a jihovýchodním a jeho celková rozloha je 7ha. Rozkládá se na svahu, místy strmém, pod vrcholkem „velkého kopce“, v těsné blízkosti hradeb městečka Saint Emilion. Vinohrad se dělí na 2 sektory: 5,5ha orientovaných směrem jižním a 1,5ha se rozkládá „na střeše“ starého vápencového lomu, kde byl, době Římské okupace, hřbitov. V této části se nachází parcela, osázená hlavami Cabernetu Franc v roce 1906 a stále rodící hrozny jedinečné kvality.
Půdní složení je unikátní, neboť pod mělkou vrstvou jílu leží vápencová skála, tvořena měkkým vápencem vzniklým ze zkamenělých ulit mořských živočichů. Kořeny viničních keřů jsou v přímém kontaktu s porézní skálou, což umožňuje kořenům harmonický přínos vláhy.
Vinohrad je osázen odrůdami Cabernet Franc a Merlot v poměru 55-45%. Na některých starých parcelách vinohradu jsou obě odrůdy promíchané. Proto jsou hlavy individuálně označeny, tak aby při vinobraní sběrači dodržovali časový rozdíl sběru mezi oběma odrůdami.
Cabernet Franc tvoří historickou odrůdu na vinohradě Château Ausone; víno mu vděčí za jeho dlouhodobost, komplexitu a ryzí výraz. Proto, ve všech případech nové výsadby je vysazován jen Cabernet Franc. Ošetřování vinohradu přírodními postřiky navazuje na model používaný na Romanée Conti. Průměrný hektarový výnos je 27hl/ha a průměrná roční produkce vína Château Ausone je 18-20 tisíc lahví.
Výrobní postupy
Hrozny jsou tříděny a selektovány podle sběru na jednotlivých parcelách, následovně odtřapeny, macerovány a kvašeny v šesti dřevěných, termicky regulovaných kádích. Školení trvá v průměru 20 měsíců, vždy v nových barriques, ve vápencových galeriích.