Historie vinařství
Původní hradní stavba z 12. Století, byla zbořena pět století později baronem d´Essenault, když se stal vlastníkem panství. Byly zachovány některé, zvláště krásné, pozůstatky středověkého hradu: věže, hradní příkop, vstupní bránu. Kamenná zeď, která i dnes ohraničuje vinohrad, byla vystavěna v roce 1644.
Od roku 1945 je majitelem rodina Cruse. Pod vedením Lionela Cruze byl zámek restaurován, infrastruktury modernizované a vinohrad obnoven. Od roku 1988 investice Emmanuela Cruse (3. Generace), umožnily inovace ve vinohradě i výrobním sklepě a víno z Château d´Issan začalo dokonale vyjadřovat autentičnost svého terroiru.
V roce 2012 Frncoise a Jacky Lorenzetti (majitelé Châteaux Lilian Ladouys a Pedesclaux) se stali společníky rodiny Cruze a společným úsilím vtiskli Château d´Issan opět noblesu jemu vlastní.
Vinohrady
Château d´Issan profituje z výhodné geografické polohy, která ovlivňuje vynikající kvalitu jeho vína. Mírné klima, regulované blízkostí oceánu a ústím řeky Gironde, působí pozitivně na zámecký vinohrad. Jeho rozloha, v apelaci Margaux, je 44ha. Půda rychle drénuje dešťovou vodu a tím nutí viniční keře nořit do hloubky své kořeny. Tam nalézají substance přispívající k typickému výrazu zámeckého vína. Většinu výsadby tvoří Cabernet Sauvignon, dodávající vínu strukturu, aroma a schopnost dlouhodobého vyzrávání. Merlot, tvořící zbytek výsadby, přináší sametovou hladkost a vláčnost.
Výrobní postupy
Ručně sklizený hrozen je tříděn nejprve na vinohradě, následovně na třídícím stole. Odtřapené hrozny jsou, gravitací, vkládané do 37 ocelových, termicky regulovaných kádí. Jejich počet odpovídá množství jednotlivých viničních parcel. Proces vyluhování a fermentací trvá 18-24 dní (dle ročníku). Víno je školeno 18 měsíců v barriques z francouzských dubů, z 50% nových.