Historie vinařství
Rozsáhlá zemědělská a viniční usedlost existovala na místě dnešního Château Figeac už ve 2. století. Jméno ji tehdy dala rodina Figeacus, která s výrobou vína na území usedlosti začala. Mezi 15. a 16. století patřilo Château Figeac mezi nejslavnější vinařství a střídali se tu majitelé z významných vinařských rodin. Ti renesanční styl panství v roce 1586 přestavěli a přidali sklep, ve kterém vína zrají dodnes.
Za zmínku stojí fakt, že styl Figeac vzešel z vůle, znalostí a práce vinařského odborníka Thierryho Manoncourta, jehož rodina Château Figeac vlastnila. Manoncourt určil zásadní výběr pěstovaných odrůd pro tehdejší i současnou produkci. Ve druhé polovině 20. století uvedl vína na zahraniční trhy a proslavil Château Figeac po celém světě.
Vinohrady
Svými 40 hektary vinic je Figeac nejrozsáhlejší vinařskou oblastí v kraji Saint Emilion. Prestiž si získala i díky jedinečnému terroiru s čtvrtohorními nánosovými štěrky. Právě vynikající vinařský potenciál půdy se odráží na kvalitě a lahodné chuti vína.
Zdejší rozložení pěstovaných odrůd je v celé oblasti Bordeaux naprosto jedinečné – Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon se pěstují ve vyrovnaném poměru.
Výrobní postupy
Skvělé víno začíná optimální zralostí hroznů, k tomu si Château Figeac vyvinulo propracovaný systém, který zaručuje kvalitu vína v každé láhvi. Ručně sklízené a třikrát přebrané hrozny poté fermentují v ocelových a dubových kádích.
Následné zrání probíhá výhradně v sudech z francouzského dubu, a to po dobu 15-18 měsíců. Díky tomu víno s naprostou elegancí odhaluje náznaky lesní půdy, kůže a lékořice.