Historie vinařství
Zámek Soutard je jedním z nejstarších panství na pravém břehu, jeho historie sahá až do roku 1513. V té době sloužilo panství jako statek a mlýn. To bylo dlouho předtím, než se Soutard stal známým jako výrobce vína z Bordeaux. Chateau Soutard si začal získávat slávu jako vinice Saint Emilion v polovině 18. století. Bylo to během těchto raných dnů, kdy Chateau Soutard poprvé začal praktikovat nový přístup výsadby vinic v řadách. I když je to pro nás dnes přirozené, před 300 lety se na pravém břehu jednalo o zcela nový přístup.
Zámek z 18. století je jedním z největších a nejkrásnějších zámků v celém Saint Emilion. Během 20. století zůstal Chateau Soutard majetkem stejné rodiny, de Bogeron's. Ve skutečnosti rodina de Bogeron spravovala Chateau Soutard od roku 1890 do roku 2006. V roce 2006 se zámek Chateau Soutard změnil z rodinného majetku na část velkého podnikového impéria, když jej koupila francouzská pojišťovna La Mondiale. La Mondiale se již v době transakce dobře orientovala v obchodu s vínem z Bordeaux, protože již vlastnila Chateau Larmande a Chateau Grand Faurie.
Vinohrady
30 hektarovou vinici St. Emilion v Chateau Soutard tvoří z 63% Merlot, 28% Cabernet Franc, 7% Cabernet Sauvignon a 2% Malbec. Vinice má terroir z vápence, jílu a písčitých půd s mírnými svahy. Vinice jsou v průměru staré 35 let a jsou osázeny do hustoty vinné révy 6 500 rév na hektar.
Výrobní postupy
Víno je vinifikováno v nablýskaných, nových, nerezových kádích různých velikostí. Víno zraje ve francouzských dubových sudech v průměru po dobu 18 měsíců.