Historie vinařství
Historie Giscours sahá až do 14. století, kdy se na území nynějších viničních tratí rozprostírala nehostinná oblast a jedna obranná věž. Psal se rok 1552, když bohatý obchodník s textilem, Pierre de Lhomme, koupil šlechtický dům zvaný „Guyscoutz“ a přestavěl ho na obrovský statek. Právě na něm zasadil první vinnou révu a později sklízel hrozny pro výrobu vína.
Dnes stojí na území statku moderní zámek a produkce vína se stále rozvíjí. Vlastníkem Château Giscours je od roku 1995 Eric Albada Jelgersma, holandský podnikatel, který obnovil vinohrad, zrenovoval budovy a navrátil lesk slavnému vinařství.
Vinohrady
Půda o rozloze 94 hektarů dává možnost vzniku dokonalému vínu. Garonský štěrk, písek z doby ledové a sluneční paprsky zde hrají důležitou roli. Neméně důležitý je pečlivý výběr hroznů, které se z vinic sbírají ručně.
Výsadbu tvoří z velké části odrůda Cabernet Sauvignon (60 %) a Merlot (32 %). Na menší ploše se pěstuje Cabernet Franc (5 %) a Petit Verdot (3 %)
Výrobní postupy
Klíčová je fermentace vína, ta probíhá v betonových i ocelových kádích po dobu 18-24 dní. Důležitou součástí výroby je také složitý proces míchání, který si vyžaduje ty nejpokročilejší dovednosti sklepmistra a jeho týmu.
Své specifické vlastnosti získává víno především zráním v kvalitních francouzských dubových sudech po dobu 15-18 měsíců. V nich se jemně propojuje vůně tmavého ovoce, koření a tříslovin dřeva.